Zelfstandigen (zzp-ers)

De zelfstandige heeft werkrelaties met opdrachtgevers en (soms) met andere zzp-ers.
Daarbij draait het om vertrouwen – wat werkt zolang je allebei hetzelfde beeld hebt over de klus, de aanpak en ieders rol daarin. Onduidelijkheid of verschil in verwachtingen kan tot teleurstelling leiden, met financiële tegenvallers en reputatieschade als resultaat. Dit voorkom je met ‘bewuster’ en zakelijker voorbereiden en afspraken maken.

De juridische coach kijkt hoe je werkproces is afgestemd op de dienst/ klantgroep en welke problemen of risico’s je in de praktijk tegenkomt. Helpt een aanpassing van je werkwijze? Waar wil je voortaan betere afspraken over maken met je opdrachtgever/klant of collega zzp-er? Eigen Algemene voorwaarden vormen een handig hulpmiddel: als checklist voor jezelf en als informatiebron voor de ander. In wisselwerking met de juridische coach (email, telefonisch, een ‘live’ gesprek) kun je binnen twee weken een zakelijk heldere aanpak in je werkwijze en je bedrijfspresentatie doorvoeren.

Ook inkoopvoorwaarden van de opdrachtgever en de criteria voor ondernemerschap bij de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) zijn iets om rekening mee te houden. Wil je samen met andere zelfstandigen een opdracht uitvoeren, dan is het verstandig om af te spreken hoe je de verantwoordelijkheid, de inzet en de inkomstem eerlijk verdeelt en…..hoe je samen problemen oplost die onderweg kunnen optreden.

Voorbeeld: ZZP-er en samenwerking met de klant

foto-43
foto-44
foto-45
foto-46
foto-47
foto-48